Home Tesla opladen en oplaadmogelijkheden

Tesla opladen en oplaadmogelijkheden

Het opladen van een Tesla kan op veel verschillende manieren gedaan worden. Op deze pagina zullen we alle mogelijkheden beschrijven.

Superchargers

Bij een officiële supercharger van Tesla kun je onderweg met hoge snelheid de auto opladen. Klik op onderstaande link voor een overzicht met alle beschikbare superchargers:

Kaart met Tesla superchargers

Het laden bij een supercharger gaat met een maximumsnelheid van 120 KW. Voor het laden is geen speciale kabel nodig. De supercharger is voorzien van een kabel met een Tesla aansluiting en de laadstations zijn enkel bruikbaar voor Tesla’s. De laadklep van de auto kan opengedaan en ontgrendeld worden vanaf het scherm van de auto, door de achterkant van de sleutel in te drukken of door de knop op het handvat van de supercharger laadkabel te drukken. Na het ontgrendelen kan de stekker in de auto geduwd worden en zal het laden automatisch beginnen.

TIP: de superchargers zijn in clusters van 2 aangesloten (steeds genummerd met een A en B, dus bijvoorbeeld 1a/1b). Omdat de beschikbare capaciteit over deze clusters verdeeld wordt is het verstandig om wanneer er iemand op een A of B plek staat te kiezen voor een charger waarvan zowel de A als de B vrij is. Het laden van de auto zal dan sneller gaan.

De snelheid waarmee de accu kan bijladen hangt van een aantal zaken af. De temperatuur van de accu, het aantal andere auto’s wat bij de supercharger aan het laden zijn en hoe vol de accu is. Een lege accu kan sneller geladen worden dan eentje die redelijk vol zit. De laadsnelheid (in km/per uur) neemt naarmate de accu voller komt af. Wanneer de accu leeg is kun je snelheden halen van 600 KM/per uur. Bij een lege accu haal je in het eerste kwartier misschien wel 150 KM extra range, het kwartier daarna nog eens 100 KM en zo neemt dit steeds iets af.

Destination chargers

Naast de superchargers is er ook een netwerk van destination chargers beschikbaar. Dit zijn veelbezochte locaties (bijvoorbeeld hotels en restaurants) waar Tesla wall chargers zijn opgehangen waarmee eigenaren van een tesla eenvoudig kunnen opladen. Dit laden is gratis en er is geen losse kabel nodig omdat de wallcharger al een kabel heeft. Klik op onderstaande link om een kaart met alle destination chargers te bekijken:

Kaart met Destination chargers

Publieke laadplekken

In heel europa is een grote hoeveelheid aan publieke laadstations beschikbaar. Er zijn meerdere diensten waarmee je laadstations kunt vinden. Zo zijn er websites als oplaadpunten.nl of openchargemap.org of apps als chargemap. In de apps wordt vaak aangegeven waar de laadplek te vinden is, met hoeveel KW de laadpaal kan opladen en met welke diensten/passen betaald kan worden.

Het aantal KW’s van een laadpaal geeft aan hoe snel je ermee kunt laden. Hoe meer KW’s hoe sneller maar er kan wel een beperking zijn door de kabel of de capaciteit van de auto. Sommige tesla’s hebben een enkele lader ingebouwd terwijl andere een duolader hebben. Neem de eerste paar keer dat je een publieke paal gebruik even de tijd (of doe het terwijl je toch stil staat in een parkeergarage) en kijk even hoeveel KW de paal levert en wat dan aan KM’s per uur oplevert. Tijdens het laden is op het dashboard deze data goed af te lezen.

Om publieke laadpalen te kunnen gebruiken heb je een laadpas nodig. Wanneer je de auto aangekoppeld hebt moet je alleen je pasje even tegen het laadstation houden (is soms even zoeken waar je dit precies moet doen maar is altijd wel aangeven op de stations). Wanneer het laden klaar is doe je dit nogmaals om de kabel te kunnen ontkoppelen. Er zijn een heleboel partijen die laadpassen leveren. Het aanbod veranderd nog al snel en de tariefstructuren verschillen ook nogal. Op https://laadpastop10.nl/ is een actueel overzicht te zien van de verschillende passen die te gebruiken zijn.

Voor het meerendeel van de laadpunten heb je voor de Model S/X  een zogenaamde Mennekes type 2 kabel nodig (onderstaand een voorbeeld van een dergelijke kabel zoals Tesla deze verkoopt):

Deze kabels zijn op meerdere plekken te koop en zijn beschikbaar in verschillende lengtes en met een verschillend maximaal laadvermogen.

Klopt er op deze pagina iets niet of heb je aanvullende informatie die ook op deze pagina zou moeten laat dan een comment achter of stuur een e-mail naar info@allesovertesla.nl.