Het nieuws:

Vandaag deelde Elon Musk in een twitterbericht mee dat vanaf 1 Februari het referral programma van Tesla stopt. Op dit moment heeft elke eigenaar van een Tesla de mogelijkheid om mensen die een Tesla willen kopen dit te laten doen via een speciale referral link. De persoon die dan de Tesla koopt krijgt een voordeel (momenteel is dat een half jaar tot 9 maanden gratis superchargen). Ook de verwijzende persoon houdt iets over aan het programma afhankelijk van het aantal nieuwe klanten die hij/zij heeft aangebracht. Hieronder een overzicht van wat dit op dit moment nog kan opleveren:

Elon musk kondigde het einde van dit programma met onderstaande tweets aan.

 

Wat wij ervan denken:

Dit zat er wel een keer aan te komen. Toen Tesla nog relatief weinig auto’s verkocht was het een mooie manier van marketing. Met de aantallen Model 3 die nu geproduceerd worden gaat dit natuurlijk flink in de papieren lopen. Je mag er vanuit gaan dat praktisch elke Tesla die nu besteld wordt langs het referral programma gaat. De referral codes zijn natuurlijk overal op internet te vinden. Volgens Musk is het vooral een kostenissue. Wanneer je per Model3 natuurlijk een aantal maanden superchargen weggeeft EN aan de referrer ook nog een kado geeft maak je per auto aanzienlijk minder marge.

Wat ook nog mee kan spelen is dat het aanbieden van gratis supercharging voor een aantal maanden ook een grotere druk op het supercharger netwerk kan leggen. Wanneer mensen dit krijgen loop je het risico dat ze de eerste maanden zoveel mogelijk bij superchargers gaan laden om kosten te besparen. Uiteindelijk zijn de superchargers daar natuurlijk niet voor bedoeld. 

Uiteindelijk was dit wel het enige kleine beetje wat Tesla aan marketing deed, de vraag is of ze dit achterwege laten omdat het niet meer nodig is omdat de model3 zichzelf wel verkoopt (en misschien de goedkopere versie binnenkort beschikbaar komt), of omdat ze nieuwe plannen hebben die dit gaan vervangen.

Wat jullie ervan denken: