Het nieuws:

Via een persbericht maakte Tesla vandaag bekend dat vandaag de eerste versie van Supercharger V3 geopend wordt. Deze nieuwe versie van de laadstations heeft nieuwe krachtstations die ervoor kunnen zorgen dat auto’s opgeladen worden tot maximaal 250 kW. Voor een nieuwe model 3 kan dat betekenen dat op de pieksnelheid er 120 KM bijgeladen kan worden in 5 minuten.

Dit wordt bereikt door:

– de betere krachtstations (die een eigen stall hebben en niet gedeeld worden op twee stalls zoals de huidige superchargers)
– nieuwe vloeistofgekoelde kabels (dunner dan de huidige) 
– een softwareupdate die de accu verwarmt voor aankomst bij de Supercharger.

Wanneer je in de navigatie een supercharger invoert als bestemming zal de auto de accu zo prepareren dat er bij de supercharger met een hogere snelheid geladen kan worden. Het gevolg hiervan op de laadtijden is aanzienlijk. Zie onderstaande grafiek:

In het bericht wordt aangegeven dat bovenstaande snelheden voor de Model 3 gelden. Ook de model S en de X zullen sneller gaan laden en van al deze technieken gebruik kunnen maken maar het is nog niet bekend hoeveel sneller deze modellen zullen laden. In de loop van het jaar zullen er updates naar de auto’s komen die het voorverwarmen van de accu regelen. 

Het hele persbericht is hier te lezen:

https://www.tesla.com/nl_NL/blog/introducing-v3-supercharging?redirect=no

Wat wij ervan denken:

Dit is een behoorlijke upgrade van de laadsnelheid. Wanneer je in 5 minuten 120 KM erbij kan laden dan zou je in een kwartiertje dus 300 KM kunnen laden. Het verschil met een brandstofauto wordt daarmee in 1 klap een stuk kleiner als je kijkt naar laadtijd per gereden kilometer. 

Verder is het weer een mooi voorbeeld van het upgraden van een bestaande vloot auto’s. Alle reeds geleverde auto’s gaan hiervan profiteren zoals het nu lijkt en worden dus weer een stukje beter.

Wat jullie ervan denken: